top of page

Živa biblioteka

ORGANIZACIJA ŽIVE BIBLIOTEKE

“Živa biblioteka” je inovativan pristup u borbi za ljudska prava. Da bi organizovali “Živu biblioteku” potrebno je obezbediti :

Adekvatan prostor

“Žive knjige”

Bibliotekare

Bibliotekati dočekuju čitaoce, upućuju ih na katalog knjiga, prate da li je knjiga trenutno “na čitanju”, sprovode čitaoce do knjiga i konačno, vode računa o tome da li se knjige osećaju prijatno i da li imaju problema sa nekim čitaocem.

Knjige su osobe koje imaju specifična iskustva i koja u razgovoru “jedan na jedan “ sa čitaocem približavaju određenu tematiku.

Čitanje se po želji čitaoca i knjiga može obaviti individulano ili grupno, u kom slučaju dvoje ili više čitalaca zajendo razgovara sa knjigom.

Potrebno je obezbediti razmak između prostora u kom se svaka od knjiga nalazi,da bi čitanje teklo bez prekidanja, uznemiravanja I da bi bila očuvana intimnost razgovora.


NAŠA ŽIVA BIBLIOTEKA

“Živa biblioteka” u našoj organizaciji imala je katalog sastavljen od žena koje su preživele neki od vidova nasilja.

Čitaoci su mogli da biraju od naslova: Ekonomsko nasilje, Akušersko nasilje, Seksualno nasilje, Proganjanje, Vršnjačko nasilje, Seksualna ekpsloatacija na internetu, Fizičko nasilje i Psihičko nasilje.

Za potrebe biblioteke, održane 14. aprila, prostor je ustupio Kulturni centar Šabac

Čitaoci su bili zainteresovani za individualna i grupna čitanja knjiga (po dvoje) i zbog toga što nije bilo dovoljno vremena da svi pročitaju sve knjige, izrazili su interesovanje da biblioteka ponovo bude organizovana.

“Čitajući knjige” posetioci su stekli uvid u to kako nasilje stvarno može da izgleda, dobili odgovore na mnoga pitanja, pokrenuli nova I promenili I izoštrili svoje poglede



bottom of page