Прочитајте QР код са вашим мобилним уређајем (или кликните на ​линк) и сазнајте како да боље управљате отпадом и како да одговорно купујете храну, гардеробу и друге потрепштине. Мапа је отворена за вашу интеракцију, уколико имате нове информације СЛОБОДНО их поставите. У круговима испод имате инфомације о одговорном поступању према отпаду. 

(Хвала Драгану Јовановић на изради мапе)

Удомљавање стаклених тегли

На тржницу можете однети вишак стаклених тегли и флаша са поклопцем. Понудите их било коме ко их користи за продају, сви ће их радо прихватити.

 

Ако се устручавате, прво купите нешто од те особе, тако ћете лакше остварити први контакт :)

Откуп папира и лименки

Фирма Инос Напредак откупљује папир, лименке и још свашта (нарочито метал). Ако желите да наплатите робу, треба да понесете личну карту.

 

Процедура је следећа : 

  • скроз десно у дворишту има вага, поставите робу на њу да човек измери; кад измери носите робу у одговарајуће контејнере;

  • човек пише фактуру, узимате је и идете на шалтер;

  • шалтерски службеник узима личну карту и фактуру, и исплаћује вас

 

Ако вас све ово мрзи, можете и само да однесете и оставите, без наплате.

Откуп ПЕТ амбалаже

Овај отпад откупљује безбојну ПЕТ амбалажу. За конкретан откуп потребно је да донесете баш велику количину, а мању количину можете бесплатно да им оставите.
Тржиште половног ПЕТа је доста променљиво откако је пандемија пореметила глобално тржиште нафте, тако да је реално да ћете налетети  на ситуацију друкчију од ове коју смо описали.

Удомљавање текстила

Средња школа за уметничке занате много троши шкарт текстил, углавном за брисање којечега после практичне наставе. 


За донацију шкарт одеће (постељине, пешкира...) контактирати Мину Ступар на 0640019239.

Креативно за смањивање отпада на извору

Кренимо одмах
Кренимо одмах

Еколошка култура партиципације у нашем пројекту је процес у којем се проналазе тачке сусретања између потреба социјалне правде, економије и заштите животне средине.

press to zoom
Придружи нам се
Придружи нам се

Наша идеја треба да креативно утиче на промену понашања људи у граду Шапцу. Промовисање еколошке културе партиципације тежи стварању промена у ставовима кроз повећану информисаност, посвећеност и утицај грађана на доношење одлука у локалној заједници у којој живе, што је део Архунске конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и права на правну заштиту у питањима животне средине.

press to zoom
Активнсти
Активнсти

Активности на пројекту: фарбање канти у дворишту ОШ Стојан Новаковић, у приградском насељу Летњиковац, истраживање могућности за одлагање отпада, израда интерактивне карте и веб сајта и промоција на социјалним мрежама.

press to zoom
Наш пројекат
Наш пројекат

Наш пројекат је кампања којом ће се грађани/ке, претежно млади, града Шапца подстицати да на креативан начин постану одговорни према отпаду и животној средини.

press to zoom
Селектуј за рециклажу
Селектуј за рециклажу

Важно је да одвајаш отпад. Град Шабац је увео контејнере за одвојено сакупљање отпада, али не постоји линија за секундарну сепарацију где би се одвајао мокри од сувог отпада чиме би се додатно смањила количина депонованог отпада. Био отпад са градских зелених површина се компостира у ЈКП Градско зеленило. Био отпад из домаћинстава се не преузима, не постоје контејнери, грађани нису едуковани о компостерима у домаћинствима.

press to zoom
Поново користи
Поново користи

Користи исту торбу за куповину. Купуј половно. Одговорно се понашај у куповини. Штеди ресурсе.

press to zoom
Смањи коришћење једнократне амбалаже
Смањи коришћење једнократне амбалаже

Када кренеш у куповину понеси цегер. Када купујеш купуј производе на меру. Купуј у локалном маркету, на локалној пијаци.

press to zoom
Питали смо грађане
Питали смо грађане

У разговору са грађанима/кама (причали смо са њих 23, узраста од 13 до 30 година, оба рода) дошли смо до закључка да је потребно информисање и едукација о безбедном и одговорном поступању са отпадом, активирање грађана/нки да промишљају и делују, креирање климе притиска на локалну самоуправу да питање отпада стави у приоритет број 1 и у вези са тим укључи грађане/ке у процес припреме новог ЛЕАП-а града Шапца. Напомињемо да само један од испитаника врши примарну селекцију отпада.

press to zoom
Проблеми са отпадом у Шапцу
Проблеми са отпадом у Шапцу

Град Шабац се суочава са многим изазовима у стварању здравог окружења за све, одговорном понашању грађана/нки према животној средини, са све већим захтевима и претњама у области управљања отпадом.  У Шапцу постоји пуно проблема код одвојеног сакупљања отпада, што је суштина примарне и секундарне селекције. Амбалажни отпад се треба успостављањем одређених канала рециклирати у проценту од 90%, што је циљ ЕУ, што ни приближно није случај. Град је увео контејнере за одвојено сакупљање

press to zoom